Bandung 2010 part 4 Monday, February 7, 2011

So..selepas g meraban kat tangkuban perahu..kawe pong g la makan kat kg daun naik supir
..k daun ni dekat je ngan tangkuban perahu..so..suggest korang g cni lepas tangkuban perahu..ape yang special kat cni..byk weh..!!tapi bg aku..pisang gorengcheese & jagung bakar dia..mmg rare..xde de kat Msia nih..hehe..kat kg daun ni..tempat makan ade kat pondok or kat atas meja mcm kedai makan biasa..suggest dok kat pondok la..pondok dia lak ade kat atas2 n tepi2 bukit..so kene naik tangga la..hehe..dekat je..view xyah cakap..dah mcm mkn kat tgh hutan belantra..nyamuk tarak tapi..hehe..lag satu,yg best kat cni cara dia order..setiap pondok akan ade satu pemukul and kayu gantung..kite pukul kayu gantung dimana si dia akan meneluarkan bunyi utk memanggil waiter/waitress..jgn bende lain datang sudah..lol..so..pasal harga,,ok2 la..sbb makanan mmg rare..rugi x try cni..




Bandung 2010 part 3


@Awek kart kaunter ..hehe
Dari hotel darul jannah,kami pon gerak la weh g tangkuban perahu..naik supir time nih..dari hotel tuh x jauh pon..dalam 30 min je..hehe..view agak nice la weh..sesampai je kat atas bukit(tangkuban perahu ni atas bukit),ade satu kaunter..kaunter tgh2 hutan..supir bg tips kat kitorang..klu orang kaunter tu tanye kite dtg dari mana..cakap student dari Msia blaja Medic kat jakarta..dari harga asal rp50000,jadi rp 18ooo je..hehe..damn x?lol!!pas kene kencing,kitorang pon g melanjutkan pelajaran ke atas bukit..hehe..

Pak supir cakap kat kitorang mase mula2 sampai,aktiviti yg bole wat kat tangkuban perahu adalah---amik pic kat atas bukit(free) or g jungle tracking samapai ke kawah bawah n bole rase air panas(rp 250000 forbwh 1hr jungle track sampai -ade tour guide)..kitorang decide nak ke bawah..first time kan..mase nak turun tu,adelah segerombolan mat2 akan ikut korang n bg explaination pasal gunung berapi tuh..ntah btol ntah x..tapi awas weh..pas diorang explain kene bayar weh..haha..aku orait je..ckap student jakarta..terus 6-7 mat2 indon tu blah on the spot!hehe..Mase turun,agak cun view..tapi tuk bdn besar aku suggest xyah la..sbb jauh weh!!Mase sampai kat bawah kaki gunung berapi tuh,lepak la n celup2 kaki kat air panas tuh..aktiviti ble wat=masak telur -->dia jual telur ayam tu kat kite n masak kat air-->comment:xyah sbb mahal=urut kaki-->ade la mat2 offer pkai lumpur gunung berapi urut kaki-->comment-->lagi xyah..mahal!!lol..
Sebenarnya,tangkuban perahu ni adalah salah satu gunung berapi yg masih aktif kat indonesia..wajib lawat ye klu bandung ni..terbahagi laks kepada 2 tempat..bhg atas dimana korang bole tgk kawah g.berapi kat bawah..kat bhg ni ok gak view and rase suam2 sejuk..ade byk cenderahati kat cni..n satu lagi bhg bawah dimana terletaknya kawah..ade air pancut panas keluar dari bawah tanah weh kat cni..
Pas agak lama kat bawah tu,decide nak blk..okay ni nak bgtau..mase turun amik mase sejam..nak naik blk sejam weh!!2 jam!!hah..pastu tour guide ckap pasal 2 jam,kitorang kene bayor rp 500000 + tips explaination..damn!!mase nak naik tuh menyumpah je kawe nih..nate beruk!!jauh weh..hehe..klu x larat..ade servis naik motor tau..maksudnya..ade orang tunggang motor kite bonceng sampaj atas blk..damn..awek aku soh exercise..damn..pas sampai atas..minum air satu sedutan je..hehe..pastu ckap kat supir nak g makan kat kg daun (mesti pergi cni weh!!)..Continue..

















Continue-Bandung 2010 part 4

Bandung 2010 part 2 Sunday, January 30, 2011


@Warung nasi khas sunda asli laksana


So..sesampai je stesen bus primajasa kat bandung(nearby bandung supermall)..dimana kawan tunang aku dah standby nak amik..tq byk2 kepada sofyan + dessy (org bandung + jakarta nih) amik kitorang..pastu terus g makan kat tempat nih nama dia Warung nasi khas sunda asli laksana(nasi khas siap..hahaha)..tgk dari luar cam menarik..kat cni nasi berlaauk ala2 padang jugak..tapi gravey tarak..sambal belacan plak rasanya seperti belacan chow kit + pasar selanyang + gombak=super sambal..pedas weh!!hahaha..pastu kawanku yang berasal dari indonesia tu offer la makan satu lauk ni..usha mcm bebola cheese..jap g rase cam telor bola..asalnya otak lembu!mak aih..time tu terbayang haa lembu kat dengkil tiap2 hari2 usha..damn...hahahaha...tapi..agak lazat disitu..mmg di suggestkan..dekat je ngan bandung supermall..
@Cascade FO


Selepas makan,kami decide nak g usha FO sket..alang2 lalu depan FO heritage ngan cascade..singgah sebentar..suggest kat korang jgn beli dulu mase hari pertama..pantang!!usha dulu weh..jap g menyesal..3 jacket aku beli hari yg lain2..damn..mesti ade lagi lawa n murah nanti..bwk lek lu..huhu..kat dua2 FO nih agak menarik..tapi..mcm biasa je la..time nih ade sale kat depan FO cascade..bantai 2-3 bju..murah weh..


@ Orange Hotel

Pastu bergerak ke orange hotel..hotel ni agak jauh dari jln2 FO yg famous (setiabudi,dago & riau)..so x suggest g cni...sbb kat jln2 terseb
ut ade hotel yg sama harga + dekat..nih sbb membe aku dah booking dari kl...sesampai je kat orange hotel boleh lak dia kate bilik penih..mencanak tggu bilik kosong ngan gamba horror kat dalam umah...hahaha..orange hotel ni mcm banglo tau..kira wat banglo hotel la..pas2 bincang owner g bawak hotel lain..lagi jauh sket..nak menghala ke tangkuban perahu..












@ time ni tgh tggu owner orange hotel decide nak bg hotel pe kat kitorang..damn..lame weh..














@hotel darul jannah

nama ia hotel darul jannah..kat ngan sekolah pondok..kat cni diasingkan laki2 n gurl2..agak selesa..harga sudah lupa..tapi masih bawah rm 100..hehe..
Bgun pagi jam 0700 get ready nak g tangkuban perahu + kg daun + shoppin..supir dah tggu nag gerak dalam 0900..g breakfast yg disediakan agak menarik..nasik + ayam + keropok..err..xde kuah..haha..feel bgun pg kat cni best..mcm kat kg b
aru..aman..hehe..





















@lek lu..mek pic sepam sblom berangkat ke tangkuban perahu..









Continue-Bandung 2010 part 3

About This Blog

Footer

A blog on travel living,music scene,malaysia,arts and more....

Search This Blog

Loading...