Bandung 2010 part 3 Monday, February 7, 2011


@Awek kart kaunter ..hehe
Dari hotel darul jannah,kami pon gerak la weh g tangkuban perahu..naik supir time nih..dari hotel tuh x jauh pon..dalam 30 min je..hehe..view agak nice la weh..sesampai je kat atas bukit(tangkuban perahu ni atas bukit),ade satu kaunter..kaunter tgh2 hutan..supir bg tips kat kitorang..klu orang kaunter tu tanye kite dtg dari mana..cakap student dari Msia blaja Medic kat jakarta..dari harga asal rp50000,jadi rp 18ooo je..hehe..damn x?lol!!pas kene kencing,kitorang pon g melanjutkan pelajaran ke atas bukit..hehe..

Pak supir cakap kat kitorang mase mula2 sampai,aktiviti yg bole wat kat tangkuban perahu adalah---amik pic kat atas bukit(free) or g jungle tracking samapai ke kawah bawah n bole rase air panas(rp 250000 forbwh 1hr jungle track sampai -ade tour guide)..kitorang decide nak ke bawah..first time kan..mase nak turun tu,adelah segerombolan mat2 akan ikut korang n bg explaination pasal gunung berapi tuh..ntah btol ntah x..tapi awas weh..pas diorang explain kene bayar weh..haha..aku orait je..ckap student jakarta..terus 6-7 mat2 indon tu blah on the spot!hehe..Mase turun,agak cun view..tapi tuk bdn besar aku suggest xyah la..sbb jauh weh!!Mase sampai kat bawah kaki gunung berapi tuh,lepak la n celup2 kaki kat air panas tuh..aktiviti ble wat=masak telur -->dia jual telur ayam tu kat kite n masak kat air-->comment:xyah sbb mahal=urut kaki-->ade la mat2 offer pkai lumpur gunung berapi urut kaki-->comment-->lagi xyah..mahal!!lol..
Sebenarnya,tangkuban perahu ni adalah salah satu gunung berapi yg masih aktif kat indonesia..wajib lawat ye klu bandung ni..terbahagi laks kepada 2 tempat..bhg atas dimana korang bole tgk kawah g.berapi kat bawah..kat bhg ni ok gak view and rase suam2 sejuk..ade byk cenderahati kat cni..n satu lagi bhg bawah dimana terletaknya kawah..ade air pancut panas keluar dari bawah tanah weh kat cni..
Pas agak lama kat bawah tu,decide nak blk..okay ni nak bgtau..mase turun amik mase sejam..nak naik blk sejam weh!!2 jam!!hah..pastu tour guide ckap pasal 2 jam,kitorang kene bayor rp 500000 + tips explaination..damn!!mase nak naik tuh menyumpah je kawe nih..nate beruk!!jauh weh..hehe..klu x larat..ade servis naik motor tau..maksudnya..ade orang tunggang motor kite bonceng sampaj atas blk..damn..awek aku soh exercise..damn..pas sampai atas..minum air satu sedutan je..hehe..pastu ckap kat supir nak g makan kat kg daun (mesti pergi cni weh!!)..Continue..

















Continue-Bandung 2010 part 4

0 comments:

About This Blog

Footer

A blog on travel living,music scene,malaysia,arts and more....

Search This Blog

Loading...